Financiële informatie, links en rekenmodules
woensdag 15 januari 2025

Monti wil lagere inkomens ontzien

Ongekozen regering verlaagt inkomstenbelasting lagere inkomens.

De ongekozen regering van Italië van premier Mario Monti heeft besloten om de inkomstenbelasting voor lagere inkomens te verlagen in de hoop minder bedeelde huishoudens te ontzien bij de tientallen miljarden euro's aan bezuinigingen die het land aan het doorvoeren is. Dat schrijven Italiaanse kranten vandaag. 

 

Zo moet de belasting voor inkomens onder de 15.000 euro van 23 naar 22 procent en voor inkomens tot 28.000 euro van 27 naar 26 procent. Daartegenover staat een verhoging van de BTW-tarieven van 10 naar 11 procent en 21 naar 22 procent vanaf 13 juli volgend jaar.. 

 

Premier Monti zei na het kabinetsoverleg tegen journalisten dat “begrotingsdiscipline zich heeft uitbetaald” en dat Italië de buikriem wat minder strak hoeft aan te trekken.

 

Italië komt volgens het Internationaal Monetair Fonds uit op een begrotingstekort van 2,7 procent van het BBP in 2012 en 1,8 procent in 2013, wat in lijn is met de doelstellingen van de ongekozen regering van Monti. Daarmee zal volgens het IMF Italië, in tegenstelling tot onder meer Spanje en Frankrijk, voldoen aan de Europese norm. 

 

Het nieuws komt nadat het Internationaal Monetair Fonds gisteren de groeiramingen voor Italië fors verlaagde en waarschuwde voor de gevolgen van bezuinigingen. Volgens het IMF zal de economie dit jaar krimpen met niet 1,9 maar met 2,3 procent. Volgend jaar daalt het BBP waarschijnlijk met 0,7 in plaats van 0,4 procent. 

 

IMF-hoofdeconoom Olivier Blanchard schreef in de World Economic Outlook dat niet alleen regeringen maar ook instellingen als de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, private economen en het IMF zelf de fiscale multipliers sinds 2009 te laag hebben geschat. 

 

Volgens Blanchard bedragen de multipliers sinds 2009 niet 0,5 maar tussen 0,9 en 1,7 vanwege de sterke onderbezetting van de economie, de uiterst lage rente rentestanden en het simultane bezuinigen in veel landen. Een multiplier van 1,7 zou betekenen dat als de overheid 1 miljard euro bezuinigt, de economie met 1,7 miljard euro krimpt. 

 

IMF-economen schreven in een onderzoeksrapport in augustus dat de multiplier in een crisis wel 2,6 kan bedragen. 

 

Monti is aan het bezuinigen om te voorkomen dat Italië aanspraak moet maken op een bailout. 

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning