Financiële informatie, links en rekenmodules
woensdag 15 januari 2025

Beursblik: mogelijk eerste renteverhoging Bank of Canada in zeven jaar

Benchmark vermoedelijk naar 0,75 procent.

(ABM FN-Dow Jones) De Canadese centrale bank zal woensdag de rente mogelijk voor het eerst in bijna zeven jaar verhogen. Hier houden diverse marktvolgers rekening mee.

De benchmark van de Bank of Canada werd voor het laatst in september 2010 verhoogd, toen van 0,75 naar 1,00 procent. Op dat niveau bleef de rente staan tot januari 2015, toen de Canadese centrale bank de rente verlaagde tot 0,75 procent in reactie op de dip in de olieprijzen en de impact daarvan op de Canadese economie.

Sinds juli 2015 staat de benchmark op 0,50 procent en de markt gaat er van uit dat woensdag een opwaartse bijstelling wordt gedaan van 25 basispunten. 

"Een renteverhoging van de Bank of Canada komt op het moment dat een aantal centrale banken binnen de G7 een meer havik-achtige toon aan lijkt te slaan, ook al ondersteunen economische data dit niet per se", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda in een voorbeschouwing. 

De sterkste hint dat de Bank of Canada de rente woensdag zal verhogen, kwam toen vice-voorzitter Carolyn Wilkins van de centrale bank vorige maand in een toespraak zei dat het uitvoerend bestuur zou gaan beoordelen of aanzienlijke monetaire stimulering nog wel noodzakelijk is, omdat de economie er goed bij lag. 

"Het is logisch dat de twee renteverlagingen [in 2015] worden teruggedraaid nu de economie weer op koers ligt na de dip door de dalende olieprijzen 18 maanden geleden", zei beleggingsstrateeg James Athey van Aberdeen Asset Management in een vooruitblik.

Kijkend naar het rentebesluit, dat woensdagmiddag om 16:00 uur Nederlandse tijd bekend wordt gemaakt, verwachten analisten van Morgan Stanley dat de markt vooral zal letten op wat de centrale bank gaat zeggen over eventuele toekomstige renteverhogingen.

Renteverhoging steunt Canadese dollar

Als de rente woensdag inderdaad wordt verhoogd, dan is dat gunstig voor de Canadese dollar, ofwel de loonie, maar ook andere grote valuta, omdat de kans op renteverhogingen door bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank, de Bank of England en de Zweedse Riksbank dan ook groter wordt, denkt valutastrateeg Hussein Sayed van FXTM. Het is vooral interessant om dan te zien wat de rendementen op staatsobligaties ten opzichte van elkaar doen, volgens de marktvorser, "want die zullen de voornaamste factor zijn voor valuta[bewegingen] in de nabije toekomst."

Als de rente woensdag inderdaad wordt verhoogd, dan kan de loonie ten opzichte van de greenback herstellen tot 1,27 Canadese dollar, van een koers van circa 1,29 Canadese dollar dinsdagmiddag. Stelt de Bank of Canada evenwel teleur en wordt de rente gehandhaafd, dan voorspellen analisten van Scotiabank dat de Amerikaanse dollar doorstijgt richting de 1,31 of 1,32 Canadese dollar.

Economen van Bank of America Merrill Lynch vinden de Canadese dollar momenteel iets overgewaardeerd gezien de recente bewegingen van de olieprijs, en verwachten dat de koers van de Amerikaanse dollar eind dit jaar uitkomt op 1,35 Canadese dollar. De rente-ontwikkeling is daarbij een belangrijke drijfveer, maar de olieprijzen kunnen van negatieve invloed zijn op de Canadese munt.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning